Υλοποίηση δράσεων κατά την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε στο σχολείο μας τη Δευτέρα 2/10/2017 η 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με το σύνθημα «Αθλούμαι ? ΧαράΖΩ το μέλλον». Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε δράσεις βιωματικές και αθλητικές με πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας συνειδητοποιώντας τα πολλαπλά οφέλη του αθλητισμού τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική υγεία. Θερμά συγχαρητήρια για την άρτια οργάνωση των αθλητικών δραστηριοτήτων στον γυμναστή του σχολείου μας κ. Μερτζανίδη Δημήτρη και για τον συντονισμό και την οργάνωση των βιωματικών εργαστηρίων στον βιολόγο μας κ. Κουταντώνη Σταύρο σε συνεργασία με τα στελέχη του Κ.Π. «ΟΑΣΙΣ» και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευθυμιάδου Σοφία.  Citius! Altius! Fortius!

 

                                                                     

4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η Δ/νση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. θέτοντας ως στόχο, η άθληση να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές/τριες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες και την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση συνηθίζοντας σ? έναν τρόπο ζωής και άσκησης που ιδανικά θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους.
Συγκεκριμένα ορίζει, ως 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού σχολικού έτους 2017-2018, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 (σύμφωνα με την αριθ. πρωτ. 143571/Γ4/10-9-2014 Υ.Α.).

Στις 8:30 π.μ. στον προαύλιο χώρο κάθε σχολικής μονάδας ανά τάξεις και με τις αντίστοιχες προτεινόμενες μπάλες (Δημοτικό: Α΄& Β΄ τάξεις μπαλόνι, Γ΄& Δ΄ τάξεις αερόμπαλα, Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις μαλακιά μπάλα πετοσφαίρισης, Γυμνάσιο & Λύκειο: μπάλα πετοσφαίρισης) καλούνται οι μαθητές/τριες κρατώντας τη μπάλα ψηλά να την εναλλάσσουν, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλον και μετρώντας παράλληλα τις επιτυχημένες προσπάθειες. Σε περίπτωση πτώσης της μπάλας αρχίζει το μέτρημα από την αρχή. (Η διάρκεια της δράσης ορίζεται στα 5 λεπτά).

Στην συνέχεια, κάθε σχολική μονάδα καλείται να αποφασίσει για τις δράσεις που θα υλοποιήσει, εντός του σχολικού ωραρίου, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν συνάφεια με την ανωτέρω ορισμένη θεματική ενότητα. Ενδεικτικά προτείνονται τα κάτωθι :
? Αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, κ.λπ ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών και τις υποδομές του σχολείου, με ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριων τόσο στην οργάνωση όσο και στην εφαρμογή, οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν παράλληλα με προβολές ταινιών και βίντεο, διαδραστικές συζητήσεις, ανάγνωση κειμένων, άρθρων, καλλιτεχνική ? εικαστική ? μουσική ενασχόληση (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κ.α.).
? Επίσκεψη επίλεκτων και διακριθέντων αθλητών. (αρ.πρωτ. 152705/Δ5/14.09.2017 έγγραφο έγκρισης άδειας εισόδου του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών1.
? Συνεργασία με όμορες σχολικές μονάδες ή αθλητικά κέντρα, επισημαίνοντας ότι για τυχόν μετακινήσεις θα πρέπει να τηρηθούν τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.
? Προγραμματισμός επίσκεψης στα Εθνικά Γυμναστήρια αρμοδιότητας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., Εθνικό Γυμναστήριο Αθηνών «Ο Ι. Φωκιανός» και Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής (Γήπεδο NEAR EAST) όπου θα διοργανωθούν καινοτόμες αθλητικές δραστηριότητες/δράσεις με επίλεκτους και διακριθέντες αθλητές (9:00 π.μ. με 13:00 μ.μ.).

Επιπλέον επισημαίνεται ότι:
? Σε περίπτωση που ακυρωθούν οι προγραμματισμένες δράσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ή άλλων γεγονότων, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία του ίδιου μήνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων με ταυτόχρονη ενημέρωση της αρμόδιας Ομάδας Φυσικής Αγωγής (Ο.Φ.Α.) της Δ.Δ.Ε. Σε περίπτωση τοπικής εορτής ή αργίας, ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής θα ορίσει νέα ημερομηνία, εντός του ίδιου μήνα, που θα ισχύει για όλες οι σχολικές μονάδες της οικείας περιοχής.