Διημερίδα για τα Ρητορικά αγωνίσματα

Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου - 2ου Γυμνασίου Σερρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου η επιστημονική διημερίδα με θέμα "Τα ρητορικά αγωνίσματα στην παιδαγωγική πράξη" με επιμορφώτρια την Δρα. Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Σερρών και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών.

Η καλλιέργεια της ρητορικής τέχνης στην εκπαιδευτική πράξη, ως τέχνης του «ευ σκέπτεσθαι» και «ευ λέγειν», παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να εκφράζουν με αυτοπεποίθηση τις απόψεις τους, να σκέφτονται κριτικά τις θέσεις των άλλων, να λειτουργούν ως ενεργοί ακροατές και δημιουργοί νέων ιδεών, να ανταλλάσσουν επιχειρήματα μέσα σε ένα ευγενές διαλογικό πλαίσιο, να καλλιεργούν τη μνήμη, την πειθώ και τη φαντασία, να αναπτύσσουν και να βιώνουν την ομαδικότητα. Τα ρητορικά αγωνίσματα της εκφραστικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου και οι αγώνες αντιλογίας παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη όλων των παραπάνω δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική πράξη.

Στο τέλος της διημερίδας παρακολουθήσαμε το αγώνισμα των Διττών Λόγων με τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ που πήραν το πρώτο βραβείο στους Αγώνες Λόγου που διοργανώθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης. Οι δύο ομάδες παρουσίασαν τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματά τους υπέρ και κατά της θανατικής ποινής και εντυπωσίασαν το ακροατήριο με την ευγλωττία και την ωριμότητά τους.

Χορός της Γ Λυκείου

Μια μαγική βραδιά ζήσαμε την Παρασκευή 17/11 στο γλέντι της Γ τάξης του σχολείου μας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στάθηκε αρωγός στο πλευρό των μαθητών που οργάνωσαν την εκδήλωση. Τα μέλη του 15 μελούς μαθητικού συμβουλίου εργάστηκαν εντατικά ώστε να μας προσφέρουν μια εκδήλωση γεμάτη κέφι, ζωντάνια και μουσική. Οι ταλαντούχοι μουσικοί του 2ου ΓΕΛ μας ξεσήκωσαν τιμώντας τη θρακιώτικη και ποντιακή παράδοση. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Και του χρόνου!

Επέτειος Πολυτεχνείου

Την Παρασκευή 17/11/2017 το σχολείο μας τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τη μαθητική παράσταση "Εμένα με νοιάζει" του Θωμά Μενεξέ. Ο κ. Βαγγέλης και η γυναίκα του διασκεδάζουν με τους φίλους τους την παραμονή του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Έξι χρόνια αργότερα ο κ. Βαγγέλης διαπιστώνει με έκπληξη ότι τα παιδιά του συμμετέχουν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου... Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση εντυπωσίασαν με την ερμηνεία τους προκαλώντας συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση. Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση χάρισαν τα τραγούδια "Μαλαματένια Λόγια", "Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον", "Είμαστε δυο", "Το ταγκό της Νεφέλης", "Ας κρατήσουν οι χοροί". Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις καθηγήτριες του σχολείου μας Μαγδανοζίδου Βίκυ και Μανούκη Νόνη.

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου 1940

Την Παρασκευή 27/10/2017 το σχολείο μας τίμησε τους Έλληνες που πολέμησαν για την πατρίδα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και είπαν το μεγάλο ΟΧΙ που σηματοδοτεί μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας μας. Αρχικά αναγνώστηκαν τα μηνύματα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ακολούθησε ο ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών και η απονομή των βραβείων και αριστείων από τη Διευθύντριά μας κα. Κούλα Βασιλική η οποία έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές.
Στη γιορτή, που διοργανώθηκε από τις καθηγήτριες Λιάρου Βαΐα και Βλάικου Χρυσούλα, παρουσιάστηκε "Ο Σπιούνος" του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το έργο του "Τρόμος και αθλιότητα του Γ' Ράιχ", στο οποίο ο συγγραφέας προσπαθεί να απομυθοποιήσει το μιλιταριστικό πνεύμα και την προπαγάνδα της φυλετικής υπεροχής στη χώρα του, που με μαθηματική ακρίβεια προετοίμαζαν το έδαφος για τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Στο συγκεκριμένο μονόπρακτο ο Μπρεχτ ασχολείται με τις κοινωνικές σχέσεις, την κρίση στην οικογένεια και την αγωγή των νέων ανθρώπων υπό τη σκιά ενός καταπιεστικού εξωτερικού περιβάλλοντος και μιας ψυχολογικής απομόνωσης. Η εκδήλωση διανθίστηκε και με την εκτέλεση και ερμηνεία σχετικών μουσικών κομματιών όπως "Ο Έφεδρος", "Ο Αντώνης" από το Μαουτχάουζεν του Ι. Καμπανέλλη και "Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ" του Οδυσσέα Ελύτη. Ευχαριστούμε τις συναδέλφους Λιάρου Βαΐα και Βλάικου Χρυσούλα για την άριστη οργάνωση της εκδήλωσης που ήταν διαποτισμένη από αντιπολεμικό και αντιφασιστικό πνεύμα.

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

Φόρο τιμής αποδώσαμε σήμερα Παρασκευή 13/10/2017 στους αγωνιστές και στα θύματα του Μακεδονικού αγώνα που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας αλλά και της Μακεδονίας μας. Η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Ζουρνατζή Τάνια εκφώνησε ομιλία και παρουσίασε με ενάργεια κρίσιμες στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα που αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη θυσία των δασκάλων που αντιτάχθηκαν στον εκβουλγαρισμό αλλά και στον πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά. Την ευχαριστούμε γιατί μας συγκίνησε και με την παρουσίασή της ενστάλαξε στις ψυχές μας περηφάνια και θαυμασμό!