ERASMUS+ Useful methods to combat violence in schools 

Το 2ο  ΓΕΛ Σερρών στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Erasmus +  με τίτλο ERASMUS+ Useful methods to combat violence in schools πήρε μέρος στην 4η  κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε από τις 8-12- 2019 έως 14-12- 2019 στην πόλη Bagheria της Σικελίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν από το 2ο  ΓΕΛ  Σερρών η κα Ταχτσιδου Γεσθημανή κλ. ΠΕ06 ,η κα  Τσιαούση Κωσταντίνα κλ. ΠΕ78 και οι παρακάτω έξι μαθητές της Β λυκείου

1.Αγραφιώτη Ζωή

2. Γιαουρούδη Εύα

3. Καίσαρη Χρυσάνθη

4. Παπαδοπούλου Δέσποινα

5. Αζίδης Μάριος

6. Καπλανίδης Νίκος

Συμμετείχαν επίσης καθηγητές και μαθητές από τη Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σικελία και Τουρκία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι μαθητές του 2ου  ΓΕΛ  Σερρών εντυπωσίασαν με τις δράσεις που παρουσίασαν καθώς και με τη ζωντάνια,  το κέφι και τον ζήλο που έδειξαν στις ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν εκεί.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2020 στις Σέρρες.

ERASMUS+ Useful methods to combat violence in schools

Το 2ο ΓΕΛ Σερρών στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Erasmus +  με τίτλο ERASMUS+ Useful methods to combat violence in schools πήρε μέρος στην 3η  κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε από τις 9-09- 2019 έως 14-09- 2019 στην πόλη Kaunas της Λιθουανίας.  Στη συνάντηση συμμετείχαν από το 2ο  ΓΕΛ  Σερρών ο συντονιστής του προγράμματος κος Θανάσης Αγγειοπλάστης και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας  η κα Μαγδανοζίδου Βικτωρία κλ. ΠΕΟ2, η κα  Μανούκη Νόνη κλ. ΠΕ06 και η κα Ταχτσίδου Γεσθημανή κλ. ΠΕ06. Συμμετείχαν επίσης καθηγητές και καθηγήτριες από τη Βουλγαρία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σικελία και Τουρκία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι καθηγητές των έξι σχολείων συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με την υλοποίηση του προγράμματος και των υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει στις  προηγούμενες κινητικότητες.

 Πραγματοποιήσαμε ομαδικές ασκήσεις ( π.χ. «Μορφές και αιτίες της επίδειξης βίαιας συμπεριφοράς στο σχολείο», «Το σχολείο του μέλλοντος: Τάσεις και προκλήσεις» ), παρουσιάσαμε, κάθε συμμετέχουσα χώρα, το περιοδικό του προγράμματος, την  ιστοσελίδα του Project, συζητήσαμε για δραστηριότητες σε C4 γα τις επόμενες συναντήσεις. Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην παλιά πόλη  Κάουνας , στην πρωτεύουσα Βίλνους ( Λιθουανική Βουλή –Seimas-, παλιά πόλη στο Βίλνους, καθεδρικό ναό, μουσεία), το Plokščiai ( το Σχολείο Plokščiai , την παλιά πόλη Plokščiai), το Šakiai (επίσκεψη στον δήμαρχο του Šakiai , παρακολούθηση μουσικοχορευτικού με  θέμα «Ο γάμος της αράχνης»), το Lukšiai (Μουσείο Zanavykai), επίσκεψη της βίλας του Zypliai., επίσκεψη της κατοικίας Gelgaudiškis , συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το κυνήγι θησαυρού του Ναπολέοντος» στην έπαυλη Kiduliai, επίσκεψη στο κελάρι «Vilkenta».

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους Λιθουανούς συναδέλφους μας για την τέλεια διοργάνωση και τη υπέροχη και αξέχαστη φιλοξενία τους .

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2019 στη Σικελία.

Useful methods to combat violence in schools

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο “Useful methods to combat violence in schools” υλοποιεί το 2ο ΓΕΛ Σερρών για το επίκαιρο θέμα της βίας και του εκφοβισμού στους χώρους των σχολείων. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται 6 σχολεία από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. Ο συντονιστής του προγράμματος Θανάσης Αγγειοπλάστης και τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας Κωνσταντινιά Τσιαούση, Βικτωρία Μαγδανοζίδου, Γεσθημανή Ταχτσίδου και Νόνη Μανούκη συναντήθηκαν στην πόλη Sibiu της Ρουμανίας τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να καθοριστούν οι στόχοι, οι δραστηριότητες και τα μέσα επικοινωνίας και διαμοιρασμού.

Η δεύτερη συνάντηση με μαθητές αυτή τη φορά, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Velingrad της Βουλγαρίας. Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια όπου κατά ομάδες παρουσίασαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταπολεμηθεί η βία και ο εκφοβισμός από τα σχολεία. Δημιούργησαν επίσης αφίσες, collages και posters με το πώς φαντάζονται τα σχολεία του μέλλοντος ως χώρους χωρίς βία, με ανεκτικότητα, σεβασμό και δημιουργική ατμόσφαιρα. Συμμετέχοντες μαθητές: Πανδώρα Βαρβίδου, Κώστας Ντίκος, Ευτύχης Παπαδόπουλος, Σοφία Σεμελίδου, Βασιλική Τραμπούρα.

Η τρίτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Kaunas της Λιθουανίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος βρίσκεται εδώ

 

Journey to Hope

Η τρίτη  συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Journey to Hope» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μersin της Τουρκίας από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018. Το 2ο ΓΕΛ Σερρών συμμετείχε στη συνάντηση αυτή με τα μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας: Ντίνα Τσιαούση, υποδιευθύντρια του 2ου ΓΕΛ, Νόνη Μανούκη, Χρήστο Τσαλμπούρη και Αρετή –Μαρία Χρήτη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όλοι οι καθηγητές  και των τεσσάρων συνεργαζόμενων σχολείων (Riesi Σικελία, Σέρρες Ελλάδα, Karaman Τουρκία, Mersin Τουρκία), συμμετείχαν σε L.T.T. (Learning Teaching Training) Activities.

Οι καθηγητές των τεσσάρων σχολείων συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για την υλοποίηση του προγράμματος. Ακούσαμε μια μαθήτρια δημοτικού, πρόσφυγα από τη Συρία, είχαμε μία  διήμερη παρουσίαση – μάθημα – ενημέρωση από Τούρκο καθηγητή Πανεπιστημίου, υπεύθυνο και για ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργαζόμενο με οργανισμούς του Ο.Η.Ε. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην  Καππαδοκία, τη Σελεύκεια και το περίφημο σπήλαιο «με τη λίμνη του καθρέφτη».

Το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων είναι:

4η συνάντηση Σέρρες Ελλάδα Φεβρουάριος  2019

5η συνάντηση Karaman Τουρκία Απρίλιος 2019

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους Τούρκους συναδέλφους μας για την όμορφη διοργάνωση και τη ζεστή φιλοξενία τους.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος βρίσκεται στη διεύθυνση

https://journeytohope.eu

The Footprints of Climate Change from Anatolia to Europe

Η τέταρτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «The Footprints of Climate Change from Anatolia to Europe» πραγματοποιήθηκε στην Κραϊόβα  της Ρουμανίας από Δευτέρα 24 έως  Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018. Το 2ο ΓΕΛ Σερρών εκπροσώπησαν οι μαθητές της Γ τάξης Δάρατζη Κατερίνα, Βούρκος Αλέξανδρος, Γιαβάνογλου Κωνσταντίνος και Καρακωνσταντίνου Αναστασία με συνοδούς καθηγητές τους Καβακλιώτη Γιώργο και Κουρτίδου Νανά.

Οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων (Aksaray Τουρκία, Σέρρες Ελλάδα, Craiova Ρουμανία, Arcos de Valdevez Πορτογαλία) συνεργάστηκαν σε όλες τις  προγραμματισμένες δραστηριότητες που περιελάμβαναν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και θεατρική παράσταση με θέμα την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές εκδρομές στο ορυχείο αλατιού  στη Salina de la Ocnele Mari, στο Iron Gates Museum και στο νησί Ada-Kaleh.

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την άριστη παρουσία τους στο πρόγραμμα!!

The Footprints of climate change from Anatolia to Europe

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο "The Footprints of climate change from Anatolia to Europe", που υλοποιεί το σχολείο μας για το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στο περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση των εταίρων στην πόλη Κραϊόβα της Ρουμανίας στις 20 και 21 Ιουνίου 2018. Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος Θανάσης Αγγειοπλάστης, Ντίνα Τσιαούση και Νόνη Μανούκη συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος και συνεργάστηκαν με τους εκπαιδευτικούς από την Τουρκία, τη Ρουμανία και την Πορτογαλία στον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων των επόμενων εκπαιδευτικών συναντήσεων.

Το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων είναι:

4η συνάντηση Ρουμανία 23/9-29/9 2018
5η συνάντηση Πορτογαλία 23/10-26/10 2018
6η συνάντηση Πορτογαλία 24/3-30/3 2019
7η συνάντηση Ελλάδα 18/6-21/6 2019
8η συνάντηση Ελλάδα 22/9-28/9 2019
9η συνάντηση Aksaray Τουρκία 21/10-24/10 2019

Συνολικά θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα 12 μαθητές του 2ου ΓΕΛ που θα ταξιδέψουν σε ομάδες των 4 στην Τουρκία, στη Ρουμανία και στην Πορτογαλία.

Παρουσίαση προγραμμάτων Erasmus+

Οι Διευθύντριες του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Σερρών, κα. Μαρία Σιομπότη και του 2ου Γενικού Λυκείου Σερρών, κα. Βασιλική Κούλα σας προσκαλούν την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και ώρα 18:00 στην αίθουσα της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. στην παρουσίαση των προγραμμάτων Erasmus+ ΚΑ1 και ΚΑ2.

The Footprints of Climate Change from Anatolia to Europe

Η δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «The Footprints of Climate Change from Anatolia to Europe» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Aksaray της Τουρκίας από 30 Απριλίου έως 4 Μαϊου 2018. Το 2ο ΓΕΛ Σερρών με τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, Χρύσα Βλάικου και Νόνη Μανούκη και τους μαθητές της Β τάξης, Γρούνα Άννα, Ιορδανίδου Ιωάννα, Πανάγο Αλέξανδρο και Παντοπούλου Χρυσούλα συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών καθηγητές και μαθητές των τεσσάρων συνεργαζόμενων σχολείων, Aksaray Τουρκία, Σέρρες Ελλάδα, Craiova Ρουμανία, Arcos de Valdevez Πορτογαλία, συμμετείχαν σε L.T.T. (Learning Teaching Training) Activities. Οι δραστηριότητες αυτές περιελάμβαναν θεατρικά δρώμενα, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, ζωγραφική, πειράματα φυσικής, βοτανολογία, κατασκευή πήλινων αντικειμένων. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στην αλμυρή λίμνη Tuz, την κοιλάδα Ihlara, την λίμνη Nar, την Καπαδοκία, το εθνικό πάρκο «μουσείο» Goreme, τον Άβανο και το κάστρο Uchisar.

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!

Mobile Apps – Learn Today, Apply Tomorrow

H Τρίτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Mobile AppsLearn Today, Apply Tomorrow» πραγματοποιήθηκε στην πόλη El Ejido από 23 έως 27 Απριλίου 2018.

Το 2ο ΓΕΛ Σερρών συμμετείχε στη συνάντηση αυτή με τα  μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας, Βίκυ Μαγδανοζίδου και Γεύση Ταχτσίδου – Κόζα και πέντε μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και των πέντε συνεργαζόμενων σχολείων (Τουρκία, Σέρρες Ελλάδα, Ισπανία, Σικελία, Πολωνία), συμμετείχαν σε L.T.T. (Learning Teaching Training) Activities. Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Σερρών που συμμετείχαν στις δραστηριότητες είναι οι  εξής:

Καϊμακάμης Σωτήρης

Κιοφεντζόγλου Δεσποινα

Κουτσούρη Αικατερίνη

Κρικέλης Λάμπρος

Σαρακατσάνη Δέσποινα

Τα μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των πέντε σχολείων οργάνωσαν και επέβλεψαν τις δραστηριότητες αυτές και συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλμερίας , στο <<γεωλογικό πάρκο >>Cabo de Cata, την περιοχή Alpujarra στην οροσειρά της  Sierra Nevada .

Το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων είναι:

4η συνάντηση στη Σικελία

5η συνάντηση στην Πολωνία

6η συνάντηση στην Τουρκία

Συγχαρητήρια στην ομάδα των  μαθητών και μαθητριών μας για τη συνέπεια, τη συνεργασία, την προθυμία και την κοινωνικότητα που επέδειξαν κατά τη συνάντηση αυτή!

Journey to Hope

Η δεύτερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Journey to Hope» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Riesi της Ιταλίας από 6 έως 10 Μαρτίου 2018. Το 2ο ΓΕΛ Σερρών συμμετείχε στη συνάντηση αυτή με τον συντονιστή και υπεύθυνο των προγραμμάτων Erasmus+ του σχολείου μας, Θανάση Αγγειοπλάστη, το μέλος της Παιδαγωγικής ομάδας, Νόνη Μανούκη και 6 μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όλοι οι μαθητές και των τεσσάρων συνεργαζόμενων σχολείων (Riesi Σικελία, Σέρρες Ελλάδα, Karaman Τουρκία, Mersin Τουρκία), συμμετείχαν σε L.T.T. (Learning Teaching Training) Activities. Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Σερρών συμμετείχαν στις δραστηριότητες αυτές ως εξής:

1) Literature: Poems about friendship and identity – Άρης Τσανακτσίδης

2) Traditional-Folk Clothes: Μαριέττα Παπαδοπούλου

3) Traditional Dance: Αδαμαντία Παραστατίδου

4) Dish: Traditional recipe: Παναγιώτα Δαλγκίτση

5) Folk Festivals: Μελίνα Επανωμύτη

6) Traditional Song: Κώστας Τσιπίδης

Οι καθηγητές των τεσσάρων σχολείων συντόνισαν και επέβλεψαν τις δραστηριότητες αυτές και συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για την υλοποίηση του προγράμματος. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο Mazzarino, Ακράγαντα και Κατάνια.

Το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων είναι:

3η συνάντηση Mersin Τουρκία Οκτώβριος 2018

4η συνάντηση Σέρρες Ελλάδα Απρίλιος 2019

5η συνάντηση Karaman Τουρκία Ιούνιος 2019

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριές μας για την εργατικότητα, τη συνεργασία, τη ζωντάνια και την κοινωνικότητα που επέδειξαν κατά τη συνάντηση αυτή.