Αγιασμός

Με ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός την Τρίτη 11/9/2018 στις 8:30 στο σχολικό συγκρότημα του 2ου Γενικού Λυκείου Σερρών. Η Διευθύντρια κα. Βασιλική Κούλα καλωσόρισε τους μαθητές όλων των τάξεων που επανήλθαν στους γνώριμους χώρους του σχολείου και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και επιτυχίες. Την παράσταση έκλεψαν οι περσινοί απόφοιτοι και νυν φοιτητές που "πλημμύρισαν" την αυλή του σχολείου με διάθεση νοσταλγίας. Μετά το πέρας του Αγιασμού αναγνώστηκαν μηνύματα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Περιφερειακού Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2018-2019. Καλή σχολική χρονιά!

 

Αγιασμός – Ανακοίνωση

Την Τρίτη 11/09/2018 θα γίνει ο Αγιασμός στο 2ο ΓΕΛ Σερρών στις 08:30 π.μ.  Οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν ένα τέταρτο νωρίτερα.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Ανακοίνωση

Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου το σχολείο θα είναι ανοιχτό για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών και την παραλαβή των κωδικών ασφαλείας.Continue reading

Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής – Δήλωση Προτίμησης για το σχολικό έτος 2018-2019

Οι μαθητές/τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημοσίων Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. - ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2018-2019, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής - Δήλωση Προτίμησης», μέσω της εφαρμογής e-εγγραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, από τη 14η Μαΐου και ώρα 10:00 έως την 31η Μαΐου 2018 και ώρα 14:00. Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/τριών την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης καταθέτουν οι κηδεμόνες τους.

Για την είσοδο στην εφαρμογή e-εγγραφές, είναι απαραίτητοι οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis). Στην περίπτωση ανήλικου/ης μαθητή/τριας ή ενήλικου προστατευόμενου μέλους το οποίο δε διαθέτει κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), χρησιμοποιούνται αποκλειστικά οι κωδικοί ΓΓΠΣ (taxis) του γονέα ή κηδεμόνα ή
του κατά το νόμο υπεύθυνου αντίστοιχα που έχει καταχωριστεί στο Πληροφοριακό Σύστημα Myschool. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρχής για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο σχολείο.

Επίσης, στην περίπτωση κατά την οποία οι αιτούντες/αιτούσες κηδεμόνες ή ενήλικοι/ες μαθητές/τριες δεν διαθέτουν κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis) οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τους αποκτήσουν έγκαιρα.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο εγγραφής μπορείτε να ανατρέξετε στην σχετική ενημερωτική εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.

 

Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών-τριων ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ 2018

Σας γνωρίζουμε ότι αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ: www.geetha.mil.gr η ορθή επανάληψη της προκήρυξης διαγωνισμού επιλογής σπουδαστών για το 1ο έτος των ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 ως προς την παράγραφο 11 και το Υπόδειγμα «4» ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ. Στην ως άνω ιστοσελίδα θα υπάρχει ενημέρωση σχετική με θέματα της προκήρυξης, όπως η διαδικασία συμπλήρωσης της Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης που θα γίνεται αποκλειστικά στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ.
Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 10 Μαΐου 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).


Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών-τριων ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ

Ενημέρωση για τη διαχείριση του άγχους

Την Παρασκευή 27/04 οι μαθητές της Γ Λυκείου ενημερώθηκαν για τη διαχείριση του άγχους ενόψει της συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όσο πλησιάζουν οι εξετάσεις το άγχος των εφήβων κορυφώνεται. Αποτελεί τον πιο ύπουλο εχθρό των μαθητών και ενεργοποιείται κυρίως από αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τον φόβο της αποτυχίας. Ο έφηβος ανησυχεί ιδιαίτερα για τη διαδικασία της εξέτασης και σκέφτεται πως εάν αποτύχει θα απογοητεύσει τους γονείς του καθώς δεν θα έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές της Γ Λυκείου ενημερώθηκαν για στρατηγικές χειρισμού του άγχους εστιάζοντας στη διατροφή, στις αναπνοές, στον ύπνο, στην οργάνωση του χρόνου και στη θετική σκέψη.

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το 2ο ΓΕΛ Σερρών συμμετείχε στο πείραμα του Ερατοσθένη που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018. Χρησιμοποιώντας ράβδους και χάρακες, οι μαθητές του Β1 μέτρησαν την περιφέρεια του πλανήτη υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σταύρου Κουταντώνη και Γιώργου Καβακλιώτη. «Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη μέτρηση έχει τεράστια αξία, όχι μόνο επιστημονική αλλά και εκπαιδευτική, καθώς συνδυάζει γεωγραφία, μαθηματικά, φιλοσοφία, φυσικές επιστήμες, προχωρήσαμε με τους μαθητές στην επανάληψη της διαδικασίας που ακολούθησε ο Ερατοσθένης», δήλωσε ο κ. Σωτήρης Μανδηλιώτης, υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Σερρών και ένας από τους διοργανωτές του πειράματος. 

«Ήταν κάτι σπουδαίο για εμάς να επαναλάβουμε αυτό το τόσο σημαντικό πείραμα. Χαρήκαμε πολύ όταν ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει», είπε στην εφημερίδα "Τα Νέα" η μαθήτρια του σχολείου μας Άννα Γρούνα.

Η είδηση στην εφημερίδα "Τα Νέα"

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5529476/to-peirama-toy-eratosthenh-2-300-xronia-meta/#6

4ο Μαθητικό Συμπόσιο Συνεργαζόμενων Λυκείων Δικτύου ASPnet UNESCO Κεντρικής Μακεδονίας

Το 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO με θέμα: « Συνυπάρχω, Συνανήκω, Συμπορεύομαι - Θεσμικό και Αξιακό Πλαίσιο: Κατακτήσεις και Προοπτικές» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο 2ο ΓΕΛ Σερρών στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2018. Την διοργάνωση του Συμποσίου ανέλαβε το 2ο ΓΕΛ Σερρών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (Τμήμα Διεθνών Σχέσεων) και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Το Συμπόσιο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών, πιο συγκεκριμένα του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και με την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης, του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών και του Επιμελητηρίου Σερρών.  Την ευθύνη της διοργάνωσης καθώς και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε το 2ο  ΓΕΛ Σερρών, η οργανωτική επιτροπή του οποίου αποτελείτο από τους: Βασιλική Κούλα, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Σερρών, Ντίνα Τσιαούση και Θανάση Αγγειοπλάστη, Υποδιευθυντές του 2ου ΓΕΛ, Σταύρο Κουταντώνη, σύνδεσμο του 2ου ΓΕΛ στο Δικτύο Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας  ASPnet UNESCO, Τάνια Ζουρνατζή, Νανά Κουρτίδου, Λία Τερζούδη και Αρετή Χρήτη.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν συνολικά στις επιτροπές, στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και στην εικαστική έκθεση 200 μαθητές - μαθήτριες και καθηγητές - καθηγήτριες από  12 ιδιωτικά και δημόσια Λύκεια της Κ. Μακεδονίας, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών του 2ου ΓΕΛ Σερρών, που εργάστηκαν εθελοντικά για την καλύτερη διεξαγωγή του Συμποσίου. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα εξής: 2ο  ΓΕΛ Σερρών, Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ΓΕΛ  Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, ΓΕΛ Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί, ΓΕΛ Ευκαρπίας, Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 1ο ΓΕΛ  Μίκρας, 1ο ΓΕΛ Σερρών 4ο ΓΕΛ Σερρών, Μουσικό Σχολείο Σερρών, ΓΕΛ Πεντάπολης Σερρών, ΓΕΛ Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών

Την πρώτη μέρα του Συμποσίου, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους, παρουσιάστηκαν τα καλλιτεχνικά προγράμματα των 12 σχολείων που περιελάμβαναν θεατρικά δρώμενα, χορό, μουσική και τραγούδι, παρουσιάσεις (power­point),  ταινίες μικρής διάρκειας (video), όλα σχετικά με το θέμα του Συμποσίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των συμμετεχόντων σχολείων έδωσαν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό, υποστηρίζοντας το μήνυμα του Συμποσίου, δηλαδή το μήνυμα της συνύπαρξης, του «συνανήκειν» και της συμπόρευσης σε ένα κόσμο που συνεχώς  εξελίσσεται και καταχειροκροτήθηκαν από όλους τους παρευρισκόμενους.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του 4ου Μαθητικού Συμποσίου του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet  UNESCO τίμησαν με την παρουσία τους  και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης, κ. Θεολόγος, ο εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς και της Ενιαίας Σχολικής  Επιτροπής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, κ. Β. Τερζής, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου,  ο  κ. Ι.  Μωυσιάδης,  Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Σερρών,  η κα. Χρ. Μπουλακάκη  εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO  η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική συντονίστρια του δικτύου ASPnet για την UNESCO για όλη την Ελλάδα, η κα Συριάνη, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας , ο  κ. Κ. Τενεκετζής, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και η κα Βασιλική Κούλα, Διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Σερρών, η οποία κήρυξε και την έναρξη του Συμποσίου. Επίσης τίμησαν  με την παρουσία τους την εκδήλωση ο κ. Τσαλουχίδης, πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ο κ. Ξ. Παπασταμόπουλος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών,  η κα Σ. Ευθυμιάδου, Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Σερρών, ο κ. Ντάνης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ11 και Σύμβουλος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης του 2ου ΓΕΛ Σερρών, η κα Κ. Μπεζεργιαννίδου, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04, ο κ. Ι. Κιορίδης, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02, η κα Ε. Πάνου, Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών, ο κ. Γιαννάκης, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, η κα Κ. Εμμανουηλίδου, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Σερρών, καθώς και Διευθυντές και Διευθύντριες σχολείων της Δ.Δ.Ε. Σερρών.

  Στο δεύτερο μέρος της πρώτης ημέρας του Συμποσίου, οι μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε δώδεκα (12) Επιτροπές προκειμένου να συνομιλήσουν και να συντάξουν πόρισμα σχετικό με τα θέματα που συζητήθηκαν. Οι Επιτροπές εργάσθηκαν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις αίθουσες του 2ου  ΓΕΛ Σερρών, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Καθηγητών του σχολείου η  συνάντηση των υπεύθυνων καθηγητών των Λυκείων Κ. Μακεδονίας που συμμετείχαν στο 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO. Μετά το πέρας των συνεδριάσεων των Επιτροπών και όσο οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς τους έγραφαν τα πορίσματα, στα οποία είχαν καταλήξει, πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του σχολείου, μαθητική γιορτή που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ με πολύ χορό και τραγούδι, γιορτή που έδωσε την ευκαιρία σε όλους να ανταλλάξουν εντυπώσεις για την εμπειρία της συμμετοχής τους στο Συμπόσιο.

 

Την  δεύτερη ημέρα του Συμποσίου, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, οι μαθητές συνήλθαν σε ολομέλεια στην αίθουσα Γ. Χρηστίδης του Επιμελητηρίου Σερρών.  Αναγνώσθηκαν τα δώδεκα πορίσματα των Επιτροπών και αφού τέθηκαν προς ψήφιση στην ολομέλεια των μαθητών, επικυρώθηκαν όλα. Τα πορίσματα απέρρεαν από τις συζητήσεις των μαθητών και αποτύπωναν τους προβληματισμούς τους, τις επισημάνσεις τους και τις προτάσεις τους αναφορικά με το θέμα και την προβληματική που έθετε.

    Το 4ο Μαθητικό Συμπόσιο κατά γενική ομολογία των συναδέλφων των 12 σχολείων και των μαθητών τους διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Το 2ο ΓΕΛ Σερρών ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους των 12 σχολείων για την άψογη συνεργασία τους καθ΄ όλο το διάστημα της προετοιμασίας, καθώς επίσης και για τη συμμετοχή τους στο Συμπόσιο. Απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κ. Χρ. Μπουλακάκη, εκπρόσωπο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,  και  στην κ. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του δικτύου ASPnet για την UNESCO για όλη την Ελλάδα,  για την αμέριστη συμπαράστασή τους  και την αρωγή τους, όπως και σε όλους όσοι συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση του συμποσίου. Τέλος, εύχεται κάθε επιτυχία στο σχολείο που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 5ου Μαθητικού Συμποσίου Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet UNESCO  το 2019. 

4ο Μαθητικό Συμπόσιο ASPnet – UNESCO Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας

Το 2ο ΓΕΛ Σερρών διοργανώνει στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2018 το 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Κεντρικής Μακεδονίας του Προγράμματος Συνεργαζόμενων σχολείων ASPnet UNESCO. Το θέμα του φετινού Συμποσίου είναι «Συνυπάρχω, Συνανήκω, Συμπορεύομαι: Θεσμικό και Αξιακό πλαίσιο - Κατακτήσεις και Προοπτικές» και θα λάβουν μέρος σε αυτό 200 περίπου μαθήτριες και μαθητές με τους υπεύθυνους καθηγητές τους από 13 δημόσια και ιδιωτικά Λύκεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρώτο μέρος του Συμποσίου θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών από τις 9:30 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ. και θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα που άπτεται της θεματικής του Συμποσίου. Το δεύτερο μέρος θα διεξαχθεί στο 2ο ΓΕΛ Σερρών, όπου οι μαθητές από τις 16:00 έως τις 21:00 μ.μ. χωρισμένοι σε ομάδες θα συζητήσουν το βασικό θέμα και τα υποθέματα του Συμποσίου, ενώ το πρωί της δεύτερης μέρας στο Επιμελητηριακό Μέγαρο Σερρών θα ανακοινώσουν στην ολομέλεια τα πορίσματά τους. Στο ισόγειο του Δημοτικού Θεάτρου θα υπάρχει παράλληλη καλλιτεχνική έκθεση με έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Συμποσίου εδώ.

Ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση για τις Δημιουργικές Εργασίες

Ενδοσχολική επιμορφωτική συνάντηση για τις Δημιουργικές Εργασίες υλοποιήθηκε τη Δευτέρα 29-1-2018 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Σερρών. Ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγή Δρ. Απόστολος Ντάνης οργάνωσε την επιμορφωτική συνάντηση στο πλαίσιο εφαρμογής των δημιουργικών εργασιών,σύμφωνα με την αναμενόμενη τροποποίηση του Π.Δ. 46/2016 (υπ. απόφαση 194027/Δ2 /10-11-2017). Στη συνάντηση παρουσιάστηκε και συζητήθηκε τόσο το οργανωτικό πλαίσιο όσο και η μορφή των παραδοτέων και η αξιολόγηση των δημιουργικών εργασιών.