Διημερίδα για τα Ρητορικά αγωνίσματα

Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου - 2ου Γυμνασίου Σερρών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου η επιστημονική διημερίδα με θέμα "Τα ρητορικά αγωνίσματα στην παιδαγωγική πράξη" με επιμορφώτρια την Δρα. Φωτεινή Εγγλέζου, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Φιλολόγων Σερρών και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών.

Η καλλιέργεια της ρητορικής τέχνης στην εκπαιδευτική πράξη, ως τέχνης του «ευ σκέπτεσθαι» και «ευ λέγειν», παρέχει στους μαθητές τη δυνατότητα να εκφράζουν με αυτοπεποίθηση τις απόψεις τους, να σκέφτονται κριτικά τις θέσεις των άλλων, να λειτουργούν ως ενεργοί ακροατές και δημιουργοί νέων ιδεών, να ανταλλάσσουν επιχειρήματα μέσα σε ένα ευγενές διαλογικό πλαίσιο, να καλλιεργούν τη μνήμη, την πειθώ και τη φαντασία, να αναπτύσσουν και να βιώνουν την ομαδικότητα. Τα ρητορικά αγωνίσματα της εκφραστικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου και οι αγώνες αντιλογίας παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη όλων των παραπάνω δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική πράξη.

Στο τέλος της διημερίδας παρακολουθήσαμε το αγώνισμα των Διττών Λόγων με τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ που πήραν το πρώτο βραβείο στους Αγώνες Λόγου που διοργανώθηκαν κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης. Οι δύο ομάδες παρουσίασαν τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματά τους υπέρ και κατά της θανατικής ποινής και εντυπωσίασαν το ακροατήριο με την ευγλωττία και την ωριμότητά τους.

Posted in Εκδηλώσεις.